Горан Йорданов ще говори от сцената на Форум „Професиите на бъдещето“ и ще ни призове към нещо, в което дълбоко вярва – неговата тема е „Бъдете промяната: защо е важно да работим с цел и търпение?“

В дните преди събитието му зададохме няколко въпроса, за да ви запознаем с него в аванс. Ние го познаваме отдавна и е сред най-вдъхновяващите презентатори, които са се представяли в „Професиите на бъдещето“ досега.

Не пропускайте да се регистрирате за форума ТУК

JA: Има ли ситуации в живота или кариерата, когато не е в интерес на успеха ни да бъдем търпеливи?

Г.Й.: В днешно време все повече се говори за способността на успешните хора да намират баланса и да познават себе се, така нареченият Mindfulness. Наскоро присъствах на лекция по темата по време на кариерния форум на Swiss Education Group. Нещо което ми направи силно впечатление е акцентът върху това, да можем по всяко време на деня да спрем, да се концентрираме и да се фокусираме върху най-важното за нас в този момент, на това място. Според мен именно  в моментите на подобна яснота, когато приоритетите, целите и мотивацията ни са на ниво, няма място за търпение, трябва да ме предприемчиви и да действаме с размах.

JA: Кое е най-голямото ти постижение до момента, постигнато с целеполагане и проява на търпение?

Г.Й.: Аз работя за Швейцарската Образователна Група от близо 10 години, като през това време, имаше много трудни моменти и упоритостта и поставянето на ясни цели винаги са ми е помагали да намирам мотивация и да продължавам. Днес съм на значително по-висока и отговорна позиция в сравнение с 10 години назад, но за мен истинският успех не е в кариерния ръст, а в това, да видя израстването на толкова млади хора, с които заедно сме мечтаели и обсъждали бъдещето, заедно сме взимали трудни решения за тяхната кариера и развитие. Да знам, че съм част от техния успех е това което винаги е било водещата ми мотивация и постижение, а това е нещо, което се гради във времето и изисква упоритост, търпение и целеустременост.

JA: Назови професия на бъдещето, която не съществува още, но твоята фантазия си я представя след 5 или 10 години?

Мениджър на преживяванията. Според мен в хотелите на бъдещето ще има хора, които ще успяват да създават специални моменти за всеки един клиент и това ще е единствената им работа. Технологиите ще ни помогнат да знаем все повече за нашите клиенти и да работим ефективно с тази информация, като създаваме уникални за тях емоции и преживявания. Много ми се иска в бъдещето технологиите да ни сближават и да ни помогнат да станем по-добри хора, които ги е грижа за останалите и за всичко което ни заобикаля.

Не пропускайте да се регистрирате за форума ТУК